Tuesday, August 20, 2013

jom pemuda pemudi!

assalamualaikum,,

smg umat islam akan bersatu hati,,i.Allah

Kemenangan Islam itu lebih pasti dri terbitnya matahari pada esok hari
-Dr. Hafizi-


pray4egypt*pray4palestine*pray4syria*pray4malaysia*pray4everywhere

jom tengok!!!! jom semangat!!

video

xknal maka xchenta so ,,,siapa hamba Allah yg begitu hebat ni??


Buat mereka yang tidak mengenali Dr Badie, Mursyidul Am Ikhwan Muslimin.

Dr Badie merupakan Professor Patologi di Fakulti Perubatan Veterina di Universiti Bani Suef dan beliau merupakan salah seorang daripada 100 orang saintis arab terhebat diperakui oleh Ensiklopedia Saintifik Arab yang dikeluarkan oleh Perkhidmatan Maklumat Negeri, Mesir pada tahun 1999.

Sumber : رائد صلاح
#mesirkini

Friday, August 16, 2013

rindu kamu,

assalamualaikum,,

{friends are like tears , it will be with us whether when we happy or sad. even if we wipe them away, we still know that it can come back to us anytime.}

hrmm,,kami baru abih selongkar box kami time sek men dulu,,mmg mcm2 khazanah berhrga dlam box ni ,,satu2 barang kami selongkar smpai la kami jmpa surat2 cinta ni,,


ttbe rindu plak depa,,mmg xleyh tahan lo nii ayak mata ,,,rindu nya mereka sume,,


surat last day before depa and kami habeh sekolah,,hasil tngn dr org yg brlainan

mmg romantika la merekaa suma ni,,tp bnda2 ni la yg wat kita tringat balik kngan2 indah bersama
ntahlah,,seriesss rindu sngt depa,,

bnyk jgkla bnda yg kami wat same2,,dr bngun tido smpi la nak tido,,dok asrama katekan,,
so,,90% spent time ngan depa nii,,,nanges same2,,gelak same2,,sharing problem n crita sama2,,bnyklaaa jgakk,,lg2 kami sekepala,,so mmg masuklaa,,,

kalian,,,doaku moga kita dipertemukan kembali  dan seriess  bersyukur krana dipertemukan dgn kalian,,, smg kita truskan perjuangan dlam mengejar cita2 masing n terus bersemngat sprt dulu! chaiyok!! 

jom jd solehah!!

_kisah kami_

haha,,inila keja kami time nak release tension,,biasa ktorngla yg conquer court ni ble xde org guneee,,hehe,
nmpak gagah di situ ya,,,
hah,,lo nii bru abih event under badar,,badar??lame x dgr,,
hasil tngn kami & cepa,, mmg xtido laa wat bnda ni + absent from prep(hehe,,ad excuses la jgak kan)
 -BUATMU HAWA- feeling satisfied after completely done + student2 mmbacanya,,yeah!!dakwah thru writing,,:)
kwan2 kami,,,comelnyeee,,-on graduation day-
echa-erma-anis-chepa
haha,,sume nak berebut piala,,piala pnjm je pon,,-canteen day-



nmpakla struggle di situu,,, pagi2 lg da nek skula sbb nak studi add mt,,haha,,tq to our mentor erma for snapping dis picture
-our studi group-




crita nak abeh da,,,sob2,,dinner b4 spm ,,:(
hehe,,kisah kami blom brakhir after spm,,sbb kami pi jln2,,,
yahoo!!pi seremban!!anis-erma-kami
hrmm,,,brakhir suda kisah kami,,,

sesungguhnya seorng muslim itu, apabila brjalan di jalan dakwah, ia tdak brjalan dgn hatinya shj, bahkan dibawa bersama hati saudaranya. justeru itu, setiap pahala yg didapati spnjang perjalanannya pasti akan terbias tuk saudara seperjuangannya

alhadulillah,,bersyukur krana dikuniakan shbat yg dpt memimpin tgn menuju redhaMu Ya Allah ,,,dulu, kini, dan selamaya,,,

tenkiu 4 everything kwan2ku se sekolah rendah,,se sekolah menengah,,n se seuniversiti,,

JOM JADI SOLEHAH!!



Wednesday, August 14, 2013

sweetnyaaa,,,

assalamualaikum

hari tu ada dengar u tube dr ustaz ebit lew n mmg cannot denyla kalo dengar suara dia je bole wat hati kite tersentuh,,,(tersentuh hatii,,,-cerite upin ipin,,hehe)



 ape yg dia crita lg tersentuh than his voice,,,

ustaz ni ckap psal islam dlam keluarga, n dia crita la sometimes ayh bek tp ade ank dia yg x mnjadi,,ank dia sgt sosial laaa -hisap rokok, minum arak n bnyk lagi,,tp ayh dia baik sgtt,,,ayh dia doa mcm2 ,,menangis minta kat Allah spy ank dia berubah,,tp x berubah2 jgak,,,


sbnya ,,SWEETNYA ALLAH,,,Allah nak dgar si ayah ni menangis,,yelaa,,ayh ni kan bek,,so Allah nak dgr doa si ayh ni bnyk2,,,inilah namanya RAHMAT DALAM UJIAN,,di sebalik ujian si ank ni ,,rahmatnya si ayah semakin hampir n dkat dgan Allah,,hah,,kan Allah x mnjdikan something tu dgn sia2,,so always thinnk positve dgn Allah,,coz Allah brsama dgn sangkaan hamba2Nya,,


so here,,i come with lyric  nasyeed RAHMAT UJIAN,,kalo nak dengar tgkla kat u tube ea,,,hehe
tp mmg x rugila kalo dengar,,sgt best,,,liriknya pon da best,,,1st time dgr lagu ni time sek men dulu time usrah hari jumaatt,,hrmm,,tetibe rindu sekolah,,:(,,SO LETS JOM KITA HAYATI,,,

Dalam derita ada bahagia
Dalam gembira mungkin terselit duka
Tak siapa tahu
Tak siapa pinta ujian bertamu

Bibir mudah mengucap sabar
Tapi hatilah yang remuk menderita
Insan memandang
Mempunyai berbagai tafsiran

Segala takdir
Terimalah dengan hati yang terbuka
Walau terseksa ada hikmahnya

c/o
Harus ada rasa bersyukur
Di setiap kali ujian menjelma
Itu jelasnya membuktikan
Allah mengasihimu setiap masa
Diuji tahap keimanan
Sedangkan ramai terbiar dilalaikan
Hanya yang terpilih sahaja
Antara berjuta mendapat rahmatNya

Allah rindu mendengarkan
Rintihanmu berpanjangan
Bersyukurlah dan tabahlah menghadapi

c/o

Segala takdir
Terimalah dengan hati yang terbuka
Walau terseksa ada hikmahnya

repeat c/o 2x

Allah rindu mendengarkan
Rintihanmu berpanjangan
Bersyukurlah dan tabahlah menghadapi
Segala ujian diberi
Maka bersyukurlah selalu

Saturday, August 3, 2013

HIDAYAH

assalamualaikum

hari ni bkan nak ckp psal Hidah Amran ke, Hidayah Latif ke,,or sesape jela hidayah kat ats muka bumi ni ,,tp I nak ckp psal HIDAYAH ALLAH.

hah,,tetiba dpt idea nak tulis pasal hidayah ni after discussing with my mother about my family matter untilla masok part pasal hamba Allah sorang ni- family members la jugak.

then, bile dgr crite mak ak ni, ak imbau balik wajah sorng2 kwan2 ak dan org yg yg ak kenal . SUBHANALLAH,,,!!benar hidayah itu milik Allah!!

everyone tahu yg hidayah itu milik Allah tp brp org jgak yg sedar n concern akan hal ini,,kalo x ,,masakn orng takot berubah dek kerana takot dgn perlian2 n cacian org.


SITUASI 1

A : weyh ,,trokla prompuan tu,,asyik brgayut je,,,

B: tau xpe,,,sakit mate ak ni,,,,telinga ak pon sakit!!

SITUASI 2

A :  sorilaa sis,,ak xnak la jlan ngan ko,,,ko x pkai tudung,,ak ni pkai tudung labuh,,wat malu          je,,,ape orng kate nnt.

SITUASI 3

A : da berubah da kan dia,,,ape la nak jd nan dia ni,,dulu tdung labuh skrg ni free hair,,,ish3

B : tula psalll!! dlu dia x bg kite couple skrng dia plak couple,,ckp x serupe bikin la!!

-KETIGA2 SITUASI NI ADALAH SITUASI YG BERBEZA HARAP MAKLUM-


yes,,that's true,,kite slalo je jmpe situasi camni kan n sometimes tnpa sdar kita pon trlibat same,,( ampunkan kami ya Allah ) . Kita bkan sesape untk menilai seseorang based on their appearance. Tak dinafikan ape yg di luar mncerminkan ape yg di dalam tp adakah kita tahu jauuuuuuuuhhhh di sudut hatinya dia ingin berubah?? Allah knows evrything n we dont have the right to say n  look at them like they are the sinner forever. 

perhaps they still search for it,,,search for hidayah that can lighten up their life. So,,as a fren or family members,, we have to support them and give them motivation. HIDAYAH ITU MILIK ALLAH,,,so He has the right to give the  hidayah to anyone he pleased,,,


 thats all!!assalamualaikum,,,:D



Friday, August 2, 2013

BESSSSNNYERR DA HABESS,,,:D

hah,,,alhamdulillah,,done with KOT PUTIH!!

KOT PUTIH??? ape ni??

hehe,,,KOT PUTIH ni is the best ever n ever novel yg ak pernah baca. Da kata pon kot putih ye dak,,of coursela critanya about medical student's life.Akak ak yg tlong belikan buku ni terbaik dr ladang,,,hehe,,fresh dri Jordan gitu,,kwn2 dia- budak JUST yg buat crita ni. Takes timela jgak nak bca novel ni,,dlam 1 minggu lbih laa,,,biasa laa,,ak mmg lmah ckit part nak bace novel ni even x stebal nota anatomy pon.





so,,meh ak make it simple,,actually bnyak benda yg ak sdar dr novel ni,,seakan2 critanya hidup (kate pon kisah bnar ) . Ak rasa ak duduk dalam kasut mereka especially watak Soffeya nih, Dia nih jiwa seni orgnyee,,,memang minat seni dia mmg gilerlaaa,,,tp at the end she choose to take medic . whats problem dgn dia ni?? jaoh beza kot medic n seni,,,!!!!gilerrrlaa dia niii!!! tp everything yg dia buat adalah to make her parents happy n her brother tooo,,,yelaa abenye dulu amik medic tp disbbkn xcdent yg abenye alami ,,he forced to forget it as he cant walk anymore.

Tapi ak mmg tabikla sofeyya ni,,,she can survive till 5th year even though hari2 trpaksa kena perli ngan doktor, rasa nak muntah , and even want to give up. What I want to say is ,,sometimes we think that we cant do it but we have to faith in Allah ,,coz Allah knows everything what we can n what we cant.

AND,, ade satu paper ni yg sofiyya ni gagal n dia mulala rasa nak salahkan takdir ,knapa Allah pilih dia??dia x ckup usaha ka?? x cukup sabar ka?? ,,,,,,,,,,

then dtgla sahabat yg satu round ngan dia,Aki namenye. Aki ni orgnye baik n alimla jgak n bijak lagi. Dia ni pndai. then dia pjukla si Sofeyya ni, Ayat dia mmg superb laa!!!Mmg menusuk hati ,,lg2 tuk org cam ak ni,,Dia cakap :

"tahu x kenapa tawakkal tu cantik??hah,,,sbb bila kita dah tawakkal , kita da percaya yg whateva result yg kita dpt nnt, bkan disbbkan pandai bodohnya kita, bukan disbbkan rajin malasnya kita, bkan sbb skit bnyknya usaha kita. TAPI ,,it depends on Allah,,apa yg Allah na bg tuk kita."
  
then he proceed again,,

" Kita minta Dia berikan yg terbek tuk kita tp we dont know what the best for us. Perhaps when we pass is good tapi bole jd gagal tu lg bek. Allah is the best planner n Dia x prnah sia2 kan usaha kita. Pulangan drpd Allah tu jaohhh lebih cantik dr markah exam kita."

serriiiiieeeeessss touching,,,



Jadinya as a conclusion ak pon penah rasa ape yg si Sofiyya ni rasa ,,ak rasa ak da cam da ckup usaha da tp awat xdpt2 gak apa yg aku nak,,,hah,,so kat sni ak kurenng rasa tawakkal .I have to remember even ak stay up smpai pagi, stay back kat library, buat nota tu buat nota ni,,belom tentu lg I can get what I have done n what i want coz everything with Allah's will. Tp ingat jgan x usaha plak !! what i mean is ,,DUIT  is the key to success,,DUIT???

DUIT=DOA+USAHA+IKHTIAR +TAWAKKAL

thats all from me,,wallahu a''lam ,,assalamualaikum,,;D